Lääkekorvaukset ja omavastuu

Lääkekorvauksen voi saada lääkkeistä ja muista valmisteista, joille on myönnetty korvattavuus ja jotka  lääkäri on määrännyt sairauden hoitoon. Voit hankkia lääkkeitä korvattuna enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Korvaus annetaan jo apteekissa ostaessasi reseptivalmistetta.

Alkuomavastuu

Lääkekorvauksiin tuli 50 euron vuosittainen alkuomavastuu 1.1.2016 alkaen. Lääkekorvaus maksetaan Kela-korvattavista reseptilääkkeistä vasta, kun asiakas on ensin maksanut lääkkeistään 50 euroa itse kalenterivuoden aikana.

Alkuomavastuu kertyy reseptillä ostetuista korvattavista lääkkeistä, ravintovalmisteista ja perusvoiteista. Alkuomavastuu ei koske lapsia ja nuoria, sillä alkuomavastuuta aletaan periä vasta sinä vuonna, jona henkilö täyttää 19 vuotta.

Kolme korvausluokkaa

  • peruskorvaus on 40 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta
  • alempi erityiskorvaus on 65 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta
  • ylempi erityiskorvaus on 100 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta; asiakas maksaa kuitenkin 4,50 euron omavastuun jokaisesta ostamastaan lääkkeestä.

Erityiskorvausoikeuden saaminen riippuu sairauden pitkäaikaisuudesta ja vaikeusasteesta. Lääkäri kirjoittaa ns. B-todistuksen eli lausunnon erityiskorvaushakemusta varten. Erityiskorvausoikeutta haetaan Kelalta.

Omavastuun katto

Lääkekustannusten vuotuinen omavastuun katto on 572,00 euroa vuonna 2019. Omavastuuosuuden täytyttyä asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta lääkkeestään 2,50 euroa ostokertaa kohden.