Sähköinen resepti ja reseptien uusiminen

Sähköinen resepti on käytössä koko Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella kaikissa terveyskeskuksissa ja myös kaikilla Pohjois-Karjalan apteekeilla on valmius ottaa vastaan eReseptejä eli lääkemääräyksiä, jotka lääkäri kirjoittaa sähköisesti. Sähköiset reseptit tallennetaan valtakunnalliseen Reseptikeskukseen. Reseptikeskuksen rekisterinpitäjä on Kela. Lääkäri voi laatia puhelin- tai paperireseptin vain poikkeustapauksissa. Apteekissa tämäkin lääkemääräys muutetaan sähköiseksi ja tallennetaan Reseptikeskukseen.

Hakiessasi lääkettä apteekista ota mukaan Kela-korttisi ja mahdollinen potilasohje, jonka lääkäri on sinulle tulostanut (potilasohje ei ole pakollinen). Apteekki tarkistaa Reseptikeskuksesta sinulle määrätyt lääkemääräykset ja toimittaa niistä haluamasi lääkkeet.  Jos sinulla on henkilökohtaiset pankkitunnukset ja netti käytössäsi, voit tarkastella omia sähköisiä reseptejäsi www.kanta.fi sivustolta, kohdasta ”Kirjaudu Omakantaan”. Omakannasta voit tarkastaa mitä reseptejä sinulle on määrätty, mihin asti reseptisi ovat voimassa ja paljonko resepteissäsi on vielä toimittamattomia lääkkeitä.

Reseptit ovat pääsääntöisesti voimassa kaksi vuotta, jos voimassaoloaikaa ei ole rajoitettu. Keskushermostoon vaikuttavien (PKV) ja huumausainelääkkeiden reseptit ovat voimassa enintään vuoden. Voit pyytää uusintaa reseptistä, josta on jo ostettu lääkettä. Jos resepti on voimassa kaksi vuotta, sen voi uusia 28 kuukauden ajan määräyspäivästä alkaen.  Muut reseptit voi uusia 16 kuukauden ajan.

Voit pyytää reseptin uusimista:

  • Terveydenhuollossa käynnin yhteydessä tai soittamalla
    • Nurmeksen terveysasema puh. 013 330 2334 (Ma-Su klo 7-21. Arkisin klo 16 jälkeen ja viikonloppuisin vain päivystysasiat)
  • Suomalaisessa apteekissa käynnin yhteydessä
  • Omakannassa.

Omakannan kautta huoltaja voi lähettää uusimispyynnön myös alle 10-vuotiaan lapsen reseptistä. Reseptin uusii ensisijaisesti oma hoitava terveydenhuollon yksikkö, jossa olet asioinut aikaisemmin.

Resepti uusitaan 8 vuorokauden kuluessa. Mikäli reseptin uusimispyyntöä ei käsitellä tuossa ajassa, uusimispyyntö vanhenee. Voit tiedustella uusimisen tilannetta puhelimitse terveydenhuollosta tai paikan päällä apteekista. Jos reseptiä ei voida uusia, terveydenhuolto ilmoittaa sinulle siitä. Toisen Euroopan maan apteekista ei ole mahdollista pyytää suomalaisen reseptin uusimista.